Reseptit
Arjessa ruuan tekemisen pitää olla helppoa ja hauskaa. Makulihan tuotteista valmistat hyvää ruokaa laadukkaista ja maistuvista raaka-aineista. Kokeile jo tänään!
Makulihan lihaisat reseptit
Katso lihaisat reseptit täältä!
Makukeittiön vegaaniset reseptit
Marry me -kasvisnakkipasta

Makukeittiön Kasvisnakki taipuu ihanan täyteläiseen ”marry me” -nakkipastaan, joka hurmaa niin arkena kuin viikonloppuna. Kokeile ja ihastu!
Ainekset:
– 1 sipuli
– 4 valkosipulinkynttä
– 100 g aurinkokuivattuja tomaatteja
– 2 + 1 rkl öljyä
– 1 rkl yrttimaustetta
– ½–1 tl chilihiutaleita
– 2 rkl tomaattipyreetä
– 2 prk tomaattimurskaa (á 400 g)
– 5 dl vettä
– 2 kasvisliemikuutiota
– 300 g pastaa
– 1 pkt Makukeittiön Kasvisnakkeja (200 g)
– 2 dl kaurakermaa
– 65 g tuoretta pinaattia
– mustapippuria
– (suolaa)
– kasvipohjaista parmesaania
– tuoretta basilikaa
Valmistus:
Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Suikaloi aurinkokuivatut tomaatit. Kuullota sipulia 2 rkl öljyssä muutama minuutti kattilassa. Lisää valkosipulit ja aurinkokuivatut tomaatit, jatka kuullottamista hetki. Mausta yrttimausteella ja chilihiutaleilla. Lisää tomaattipyree ja paista vielä hetki. Kaada joukkoon tomaattimurskat ja vesi. Murustele kasvisliemikuutiot sekaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää pasta ja anna kiehua, kunnes pasta on napakan kypsää (n. 20 min pastan laadusta riippuen). Paloittele sillä välin nakit ja paista ne pannulla 1 rkl öljyssä kauniin ruskeiksi. Kun pasta on kypsää, lisää sekaan kaurakerma ja pinaatti. Sekoita ja anna pinaatin pehmetä. Lisää lopuksi paistetut nakit, mausta mustapippurilla ja tarkista suola. Tarjoile kasvipohjaisen parmesaanin ja tuoreen basilikan kera.
Värikäs nakki-kasvispelti

Tämä herkullinen nakki-kasvispelti valmistuu lähes itsestään uunissa, ja kylmä tillikastike kruunaa koko komeuden. Valitse suosikkikasviksesi ja anna Makukeittiön Kasvisnakkien hoitaa loput!
Ainekset:
– n. 250 g bataattia (tai perunaa tai muita juureksia)
– 400 g kasviksia (esim. parsakaalia, kesäkurpitsaa, paprikaa, kirsikkatomaatteja)
– 2 pkt Makukeittiön Kasvisnakkeja (á 200 g)
– 2 rkl öljyä
– 2 tl yrttimaustetta
– 1 tl valkosipulijauhetta
– 1 tl suolaa
– ¼ tl mustapippuria
– ripaus chilihiutaleita
Kylmä tillikastike:
– 200 g kasvipohjaista fraichea
– 1 valkosipulinkynsi
– 3 rkl tuoretta tilliä hienonnettuna
– 1 rkl sitruunamehua
– 1 tl (kokojyvä) dijon-sinappia
– ½ tl valkosipulijauhetta
– ½ tl suolaa
– ¼ tl mustapippuria
Valmistus:
Lämmitä uuni 220 asteeseen. Kuori ja pilko bataatti. Levitä palat leivinpaperilla vuoratulle pellille ja sekoita niihin 1 rkl mausteöljyseosta (öljy + mausteet sekoitettuna). Paahda uunissa 5 min (tai 10–15 min, jos käytät muita juureksia). Pilko muut kasvikset ja nakit. Lisää ne pellille ja sekoita loput mausteöljyt joukkoon. Paahda vielä 15 min, kunnes kaikki kasvikset ovat kypsiä ja herkullisen paahtuneita.
Sekoita sillä välin kastike: hienonna valkosipuli ja tilli, yhdistä kaikki ainekset kulhossa. Laita jääkaappiin maustumaan. Tarjoile värikäs kasvispelti kylmän tillikastikkeen ja vaikkapa keitetyn kauran kanssa. Helppoa, terveellistä ja täynnä makua!
Minestronekeitto Makukeittiön Kasvisnakeista

Napsahtiko nakki ja sait tehtäväksi kokata päivällistä? Makulihan kuoreton Kasvisnakki on helppo koko perheen suosikki, joka sopii hyvin esimerkiksi minestronekeittoon. Kokeile vaikka!
Ainekset:
– Paketti Makukeittiön Kasvisnakkeja
– 300g pastaa
– sipuli
– 4 pientä porkkanaa
– tölkki tomaattimurskaa
– 2 kanaliemi fondueta
– 1 pieni fenkoli
– 3 valkosipulinkynttä
– suolaa, mustapippuria jayrttejä makusi mukaan
Valmistus:
Pilko kasvikset ja kuullota sipuli ja porkkanat. Lisää tomaattimurska ja 2 litraa vettä. Laita kiehuvaan veteen fenkoli ja pasta – katso keittoaika. Neljä minuuttia ennen pastan valmistumista lisää nakit ja yrttejä mielesi mukaan. Nauti keitto tuoreen leivän kanssa. Halutessasi voit raastaa keiton päälle myös Parmesan-juustoa tai maustaa ruoan pestolla.
Kasvislauantaisämpylät

Napsahtiko nakki – tai tällä kertaa viipale? Makukeittiön Kasvislauantai tekee sämpylöistä viikonlopun (tai arjen!) herkun. Raikas punasipuli ja dijon-majoneesi viimeistelevät makuelämyksen.
Sämpylöihin:
– 4 sämpylää
– 1 iso tomaatti
– 8 siivua Makukeittiön Kasvislauantaita
– rucolaa
Marinoitu punasipuli:
– 1 punasipuli
– 1 rkl sokeria
– 1 rkl punaviinietikkaa
– ripaus suolaa
Dijon-majoneesi:
– 1 dl kasvipohjaista majoneesia
– 1 rkl (kokojyvä) dijon-sinappia
– ripaus suolaa
Valmistus:
Valmista ensin marinoitu punasipuli. Kuori ja halkaise sipuli, leikkaa ohuiksi siivuiksi. Laita ne kattilaan sokerin, viinietikan ja suolan kanssa. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kypsyä pari minuuttia. Siirrä pois liedeltä ja peitä – sipulit ovat valmiita jäähdyttyään.
Sekoita dijon-majoneesin ainekset keskenään.
Halkaise sämpylät ja viipaloi tomaatti. Voitele sämpylöiden kannet ja pohjat dijon-majoneesilla. Täytä sämpylät tomaattisiivuilla, Kasvislauantai-viipaleilla, rucolalla ja marinoidulla punasipulilla.
Nauti heti – toimii brunssilla, piknikillä tai iltapalana!
Caesar-patongit roasted chicken flavour -leikkeleellä

Makukeittiön Roasted Chicken Flavour -leikkele tuo caesar-patonkeihin herkullisen twistin. Täydellinen eväs tai nopea lounashetki!
Patonkeihin:
– 1 roomansalaatti
– 1 iso tai 2 pientä patonkia
– 100 g Makukeittiön Roasted Chicken Flavour -leikkelettä
– kasvipohjaista parmesaania
– mustapippuria
Caesar-kastike:
– 2 rkl kapriksia
– 1 valkosipulinkynsi
– 1½ dl (kasvipohjaista) majoneesia
– 3 rkl (kasvipohjaista) parmesaania hienona raasteena
– 2 rkl sitruunamehua
– 1 rkl kaprispurkin lientä
– 2 tl dijon-sinappia
– suolaa ja mustapippuria
Valmistus:
Valmista ensin caesar-kastike. Hienonna kaprikset ja valkosipulinkynsi. Sekoita kaikki kastikeainekset keskenään ja tarkista maku. Anna maustua jääkaapissa vähintään 15 minuuttia.
Leikkaa roomansalaatti suikaleiksi ja sekoita sen joukkoon noin 1 dl caesar-kastiketta. Leikkaa patongit neljään osaan ja halkaise. Voitele patonginpuolikkaat caesar-kastikkeella ja täytä ne salaatilla ja Roasted Chicken Flavour -leikkeleellä. Viimeistele raastetulla parmesaanilla ja mustapippurilla.
Nauti tuoreena – täydellinen patonkihetki missä vain!
Mac Kasvisnakki

Makulihan Makukeittiön Kasvisnakki taipuu moneen. Nauti sellaisenaan tai ota kokeiluun herkullinen Mac Kasvisnakki -reseptimme!
Ainekset:
– 200g lasagnette pastaa
– 250g sulatejuustoa (Koskenlaskija Ruoka&Dippi cheddar)
– paketti Makukeittiön Kasvisnakkeja
– 2tl mustapippuria
– 100g juustoraastetta
Valmistus:
Keitä pasta ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä. Valuta pasta ja lisää joukkoon sulatejuusto ja kasvisnakit leikattuna. Voitele uunivuoka ja laita seos siihen sekä ripottele päälle juustoraastetta makusi mukana. Paista uunissa 200 asteessa 30 minuuttia ja herkuttele!
Vinkki! Jos haluta mausteisempaa ruokaa, niin voit korvata juustoraasteen esimerkiksi Mustapekka-juustolla. Tarjoile rucola-tomaattisalaatin kera. Tai jos haluat ruuasta vegaanisen, korvaa juustot vegaaniversioilla.
Makulihan kasvismakkaroita ja vegaaninen pähkinäcoleslaw

Tuunattu klassikkosalaatti vegaanisena ja pähkinöillä kruunattu sopii täydellisesti Makulihan kasvimakkaroiden ja kasvisnakkien kaveriksi.
Pähkinäcoleslawn ainekset:
Varhaiskaalia
– Porkkanaa
– Seesamin siemeniä
– Punaista chiliä
– Limeä
– Paahdettuja pähkinöitä
– 3 dl majoneesia
– 3 rkl maapähkinävoita
– chiliä, inkivääriä ja 2 valkosipulinkynttä
Valmistus:
Viipaloi vahaiskaali pitkiksi suikaleiksi ja raasta porkkana. Soseuta kastikeainekset eli majoneesi, maapähkinävoi ja mausteet tahnaksi.
Sekoita kastike kaalin ja porkkanan sekaan ja anna maustua hetki jääkaapissa. Koristele kaali limen lohkoilla, chilin paloilla, seesamin siemenillä ja paahdetuilla pähkinöillä.
Vegaaninen nakkikeitto piparjuurikermalla

Tämä nakkikeitto kruunataan ihanalla piparjuurella maustetulla kauraruokakermalla. Linssit tuovat keittoon mukavaa rakennetta – lisäksi nälkä pysyy pitkään poissa.
Ainekset:
1 paketti makulihan vegenakkia
1/2 iso purjo (1 pieni)
2 porkkanaa
3 juuripersilijaa
1 fenkoli
1 rkl keltaista currymaustetta
2 kasvisliemikuutiota
2 dl punaisia linssejä
1 pussi herneitä
Suolaa ja pippuria
Tuoreita yrttejä, kuten basilika ja lehtipersilja
Oatly ruokakermaa ja piparjuurta
Valmistus:
Leikkaa juurekset ja fenkoli pieneksi kuutioiksi ja kuullota ne tilkassa öljyä. Lisää joukkoon curry. Lisää noin 1,5 vettä ja liemikuutio. Huuhtele linssit ja lisää kiehuvaan keittoon. Tarkista suola ja lisää mielen mukaan, rouhi sekaan pippuria. Kun kasvikset ja linssit ovat kypsiä, lisää joukkoon vegenakit ja kotimaiset pakasteherneet sekä tuoreet yrtit. Vatkaa vähän outly ruokakermaa ja mausta se piparjuurella. Kun tarjoilet keiton niin valuta kermaa annoksen päälle.
Makulihan lihaisat reseptit
Kevyt ja raikas kalkkunafileesalaatti

Kevyttä ja kuitenkin täyttävää. Makulihan palvikalkkunafileestä tehty salaatti on ihanan raikas, mutta pitää kuitenkin nälän loitolla pitkään.
Ainekset:
– Kosmossalaattia
– Avokadoa
– Viinirypäleitä
– Hunajamelonia
– Makulihan Maatilan palvikalkkunafileetä
– Salaattisiemensekoitusta
– Appelsiinia
Valmistus:
Revi salaatti ja pilko hedelmät. Lado ainekset kerroksittain ja viimeistele annos appelsiinivinegrettellä ja siemenillä.
Kastike salaatille – appelsiinivinegrette:
1 dl oliiviöljy
1 dl vaalea balsamico
1 dl tuorepuristettu appelsiinin mehu
1 tl hunajaa
1 tl suolaa
Laita kaikki ainekset tiiviiseen purkkiin tai pulloon ja ravista ainekset sekaisin. Kastike säilyy jääkaapissa ainakin viikon. Ravista aina hyvin ennen käyttöä.
Uuniperuna

Potuttaako sisällä makoilu? Ei hätää, sillä Makulihan maukkaat uuniperunat saava koko perheen yhdessä sohvalle ruokakoomailemaan. Sovussa ja vatsat kylläisinä.
Ainekset:
– perunoita
– Makulihan kinkkua
– majoneesia
– jugurttia
– valkosipulia
– hunajaa
– kurkkua
– omenaa
– ruohosipulia
– piparjuurta
Uuniperunoiden valmistus:
Laita perunat syvään peltiin, jossa on merisuolaa pohjalla. Pistä haarukalla perunoihin reikiä ja asettele ne vuokaan. Paista 180 asteessa noin 1,5 tuntia, kunnes perunan kuoressa on rapsakka pinta.
Lihatäytteen valmistus:
Leikkaa Makulihan kinkku, kurkku ja omena. Yhdistä valutettu jugurtti ja majoneesi (puolet ja puolet) ja mausta se valkosipulilla, hunajalla, piparjuuripyreellä ja tuoreella ruohosipulilla. Laita suolaa makusi mukaan. Yhdistä edelliset ja nauti rapean uuniperunan kanssa.
Makkarapannu

Parasta mitä näinä aikoina voi tehdä, on panostaa yhteisiin ruokahetkiin. Kun kenelläkään ei ole kiire minnekään, voi vaikka järjestää brunssin oikein pitkän kaavan mukaan. Ja kun muistaa, että brunssin paras makkarapannu syntyy Makulihan herkullisesta lenkkimakkarasta, niin ruokaelämys on taattu!
Ainekset:
– Makulihan Tammelan lenkkiä
– tomaattia
– suolakurkkua
– juustoa
– mustapippuria
Valmistus:
Viipaloi lenkki ja tomaatti. Laita ne limittäin uunin kestävään pannuun tai vuokaan. Lisää päälle suolakurkun paloja ja mieleistäsi juustoa. Mausta ne mielesi mukaan esimerkiksi mustapippurilla. Paista 200 asteessa kunnes juusto alkaa tummumaan. Syö nautiskellen.
Lauantaikierteet

Nyt lisätään kierroksia kotikeittiöihin!👩🍳 Tämä herkullinen ja helppo resepti valmistuu nopeasti yksin tai yhdessä koko perheen kanssa kokatessa. Maukasta viikonloppua kera Makulihan lauantaikierteiden!
Ainekset:
– lehtitaikina
– Makuliha lauantaimakkara
– sinappia (tai ketsuppia/salsakastiketta)
– kananmuna voiteluun
– dippiä
Valmistus:
Leikkaa lehtitaikina pitkittäissuunnassa kolmeen osaan. Mausta lehtitaikina sinapilla ja laita Makulihan lauantaimakkaraa siivu taikinan päälle. Kierrä levyä molemmista päistä vastakkaiseen suuntaan niin, että siitä tulee kierre. Voitele kierre halutessasi kananmunalla. Paista 225 asteessa kunnes kierre on sopivasti tummunut. Tarjoile haluamasi dipin kanssa.
Vinkki: Nimestään huolimatta tätä herkkua voi nauttia kaikkina viikonpäivinä.
Croque Makuliha

Bon appetit! Nyt jos koskaan arkeen tarvitaan hieman luksusta. Siksi kehittelimme tämän ranskalaistyyppisen herkun, joka sopii niin aamiaiselle, myöhäiselle brunssille tai vaikka lounaaksi. Croque Makuliha olkaa hyvä!
Ainekset:
– maalaisleipää
– Makulihan lihahyytelöä
– 2dl majoneesia
– nippu tuoretta basilikaa
– valkosipulin kynsi
– kananmuna
– etikkaa
Valmistus:
Paahda vaalea leipä pannulla tai paahtimessa. Sekoita sauvasekoittimella majoneesi, basilika ja valkosipuli tasaiseksi seokseksi. Lisää leivälle majoneesia ja Makulihan lihahyytelöä. Aloita uppomunan valmistus lisäämällä kiehuvaan veteen etikkaa ja anna kiehua. Riko huoneenlämpöinen muna kahvikuppiin ja pyöräytä kattilan vettä kauhalla. Pudota kananmuna kupista varovaisesti vesipyörteen keskelle. Kun muna on kunnolla kiinteytynyt, nosta se annoksen päälle ja nauti!
Vinkki: Halutessasi voit twistata annosta salaatilla tai pinaatilla. 😉
Uuni Hot Dogit

Eikö ruoanlaitto hotsita? Mutta mielesi tekisi silti jotain hyvää vatsantäytettä? Ratkaisu on Makulihan maukkaat mutta täyttävät uunihotdogit!
Lempeät hot dogit:
– punaista pestoa
– Makulihan täyslihanakkeja
– fetajuustoa
– tomaattia ja basilikapestoa
Tuliset hot dogit:
– tomaattisalsaa
– Makulihan coolisti tulisia Boomer-makkaroita
– cheddarjuustoa
– pieniä jalopenoja
Leikkaa hot dog sämpylät niin, että ne jäävät toiselta sivulta auki. Täytä ne mieleiselläsi mausteilla ja Makulihan makkaroilla. Paista 175 asteessa 20 minuuttia ja nauti!