Uutta

Makulihan Boomeri on vuoden paras makkara – Akateeminen Kiuas-Seura arvioinut uutuusmakkaroita vuodesta 1991 lähtien

Makulihan Boomeri nappasi ykkössijan Akateeminen Kiuas-Seura ry:n (AKS) perinteisessä makkaroiden maistelussa ja arvioinnissa. Tämä oli samalla Makulihan neljäs voitto kautta aikojen.

”Lämmitys parantaa makua, pippurit tuntuu jo alusta alkaen, jalapenon isku ei osu liian alas, pehmeä chilin puraisu, hyvä kuori. Puruvastusta riittää, tasapainoinen, mehukas, tosi hyvä jälkimaku”, todetaan Boomerista raadin arvioissa.

Maistelukauden 1.9.2023–31.8.2024 aikana AKS arvioi yhteensä 107 makkaraa 18 eri istunnon aikana. Mukana oli makkaroita yhdeksästä eri maasta, suomalaisia uutuusmakkaroita mukana oli 72.

Maistelussa arvioidaan makua, rakennetta, massan sidosteisuutta ja kuoren rapeutta. Sokkotestissä makkaralle annetaan korkeintaan 100 pistettä, jotka jakaantuvat maun, ulkonäön sekä hinta-laatusuhteen kesken.

Korkeimmat pisteet omissa luokissaan saaneet seitsemän makkaraa palkitaan kunniakirjoilla AKS:n 33. vuosijuhlan yhteydessä 21. syyskuuta 2024.

KULUTTAJAT ODOTTAVAT UUSIA MAKUJA

Makuliha lanseeraa vuosittain vähintään yhden uutuusmakkaran. Kehitystyössä tärkeintä on kohderyhmän mieltymysten ja odotusten tunteminen.

– Lihaisat ja mausteiset makkarat ovat olleet jo pitkään varsin suosittuja. Kovassa kilpailussa läheskään kaikki makkarat eivät pysy valikoimissa vuotta pidempään, mutta esimerkiksi Makulihan Salarakas on pysynyt kestosuosikkina ja vuosikymmeniä, kertoo Makulihan toimitusjohtaja Riikka Ali-Lekkala-Toivo.

Makulihassa on viime vuosina panostettu myös kasvispohjaisten makkaroiden ja leikkeleiden tuotekehitykseen ja valmistukseen.

– Kasvismakkaroiden suosio on yllättänyt positiivisesti. Se tarkoittaa, että kotigrilleihin ja pannuihin halutaan vaihtoehtoja.

Makulihan nyt palkittu lihaisa ja miedosti chilinen Boomeri, kuten myös kaikki muut Makulihan tuotteet, on makkaramestari Jussi Ali-Lekkalan käsialaa.

– Boomeri valmistetaan kotimaisesta lihasta käsityönä Tammelan Kärsäkujalla sijaitsevalla maatilalla. Tuotekehitys ja valmistus kulkevat meillä luontevasti käsi kädessä, vahvistaa Jussi Ali-Lekkala.

– Olemme varsin otettuja ja kiitollisia Boomerin menestyksestä ja valinnasta parhaaksi makkaraksi kaikkien yli sadan maistellun makkaran joukosta, Jussi Ali-Lekkala sanoo.

Makuliha tunnetaan lihaisista leikkeleistä, käsityönä valmistetuista erikoismakkaroista ja yllättävistä makuyhdistelmistä, jollaisia muilla ei ole. Uutena ja kasvavana tuoteryhmänä ovat kasvispohjaiset Makukeittiön makkarat ja leikkeleet. Makuliha on suomalainen perheyritys, jonka toiminnasta vastaavat toisen polven yrittäjät, sisarukset Riikka Ali-Lekkala-Toivo ja Jussi Ali-Lekkala. Makulihalla on yhteensä 30 työntekijää.

Lisätietoja: Riikka Ali-Lekkala-Toivo, riikka.ali-lekkala-toivo@makuliha.fi, puhelin 0400 485 392. www.makuliha.fi sekä AKS ry:n puheenjohtaja Jyri Jämsä, puh. 050 427 4004, aks@makkara.info. www.makkarat.fi